Atlanta Finland Society, Inc. (AFS) - Atlanta, Georgia, USA

Atlanta Finland Society, Inc. (AFS)

PO Box 768231 Roswell, GA 30076

 

 

 

 

 

Vinkit

Äidinkieli –
sydämen, tunteiden, identiteetin, ajattelun kieli.

Yksi vanhempi – yksi kieli.

Oma asenteesi äidinkieleesi vaikuttaa lapsesi asenteisiin kieltä kohtaan.

Lapsi oppii kielen helposti, mutta vanhemmilta sen opettaminen lapselle vaatii täysipäiväistä työtä!

Jos lapsesi käyttää puhuessaan kanssasi eri kieltä mitä sinä:
- voit olla ymmärtämättä lastasi ja pyytää häntä toistamaan sanottavansa sinun äidinkielelläsi
- voit esittää selventäviä kysymyksiä, joissa toistetaan lapsen toisella kielellä käyttämä sana tai ilmaus sinun äidinkielelläsi. Näin tarjoat lapsellesi hienovaraisesti niitä sanoja, joita hän ei vielä osaa.
- voit toistaa lapsesi sanoman äidinkielelläsi.  ”Papukaijana” on hyvä olla.

Selitä lapsellesi asioita ja keskustelkaa ummet ja lammet! Pohtikaa mitä on ilmakehä, rakettimoottori, suo, lapsityövoima, elinympäristö… Jokapäiväinen ”keittiökieli” ei ole riittävä hyvän kielitaidon saavuttamiseksi.
Mitä tutumpi asia ympäröivä maailma lapsellesi on, sitä helpommin hän myös oppii koulussa vastaan tulevat käsitteet. Pidäthän todellakin huolen siitä, etteivät käsitteet jää pelkän englannin kielen varaan.  Jos omat koulutiedot ja suomenkieliset käsitteet ovat jo unohtuneet, esim.  wikipedia on oiva paikka täydentää tietoja.

Mistä aika? Aikaa on, jos on tahtoa! Äläkä unohda automatkoja!

Muutama erinomainen linkki:
www.wikipedia.fi
www.kotiperuskoulu.fi
www.yle.fi/pikkukakkonen
www.areena.yle.fi

Ja lisää vinkkejä ilmestyy noin joka toinen viikko!

Lukuvuonna 2009-2010 jokaisessa Suomi-koulun tiedotteessa on keskusteluvinkki.

Löydät ne myös tästä:

Vinkki 1
Monella lapsella ovat erilaiset yläkäsitteet hukassa. He osaavat kyllä hienosti nimetä yksittäisiä asioita, mutteivät niitä yhdistäviä tekijöitä. Seuraavan kerran kun olette ostoksilla, pyytäkää lastanne ostamaan esim. 3 erilaista hedelmää, kahta erilaista juuresta ja kahta kasvista. Ei siis omenoita, banaaneja, porkkanoita, perunoita ja paprikoita. Keskustelkaa miten hedelmät ja juurekset eroavat toisistaan, mikä on lapsen suosikkijuures jne.
Vinkki 2
Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivä oli 10. lokakuuta. Nyt onkin hyvä syy kaivaa Seitsemän veljestä esille kirjahyllystä joko alkuperäisenä versiona tai Mauri Kunnaksen tulkintana tarinasta. Jos sinulla ei ole kumpaakaan, pistaydy Ylen Elävässä arkistossa (www.yle.fi/elavaarkisto -> kulttuuri ja viihde -> kirjallisuus -> Aleksis Kivi) katsomassa Turun kaupunginteatterin esittämää Seitsemää veljestä ja heidän pakoaan lukkarin opista.
Vinkki 3
Kummitukset ovat mielenkiintoisia otuksia ja niitä riittää Suomessakin moneen lähtöön. Tämän kerran keskusten pohjustukseksi tarjoan teille pari kummitustarinaa. Osoitteessa http://www.kiisi.net/kuulenae.html kuulet aivan ihastuttavan, koko perheelle sopivan kummitustarinan Kiisi Isotalon kertomana. Suosittelen lämpimästi!

(Monia erilaisia kummitustarinoita löydät myös osoitteesta http://www.alhainen.net/kummitus/k/kummitust/kummitus.html Näitä tarinoita en suosittele alle 12-vuotiaille.)
Vinkki 4
Syksy on edennyt nopeaa vauhtia ja paikoitellen ruskakin alkaa olla jo ohi. Nyt on kuitenkin vielä hyvä hetki jutella syksystä ja sen vaikutuksista luonnossa. Pohtikaapa yhdessä, miksi lehdistä tulikaan punaisia ja keltaisia tai miksi metsäjäniksen turkin väri muuttuu. Jos omat tietosi syksyisen luonnon muutoksista ovat päässeet jo vähän unohtumaan, niin vastauksen moneen kysymykseen löydät osoitteesta http://www.oulu.fi/northnature/finnish/Suomi/ajankohtsyksy.html  Suosittelen kaikille piipahtamista sivuilla sekä kävelyretkeä puistossa tai vuorilla.
Vinkki 5
Monella teistä on ajatukset varmasti jo tulevassa kiitospäivässä, mutta minäpä olen jo joulussa. Suomalaisena jouluihmisenä se minulle sallittakoon. (Minun kiitospäiväni on jo elo-syyskuun vaihteessa, kun kerään metsistä sieniä ja puutarhasta juureksia, marjoja ja omenia.)
Tämän kerran keskusteluvinkkinä on siis joulu ja erityisesti joululaulut. Adventtiaika alkaa aivan tuota pikaa, joten kaivakaapa kätköistänne esille joululaulujen sanat ja laulakaa lauluista mieluisimmat seuraavien viikkojen aikana. Ihanien perinteisten lisäksi suosittelen paria vähän uudempaa joululaulua. Hakusanoilla Näin sydämeeni joulun teen ja Tulkoon joulu kuulette laulut YouTubesta Vesa-Matti Loirin ja Petri Laaksosen tulkitsemina. Ja muistakaa myös ehdottomasti harjoitella lasten kanssa Joulupuu on rakennettu-laulua.
Vinkki 6
Eräs talvisodan aikainen piispa sanoi näin:" Isänmaa ei ole vain pellot, joita isämme ovat kyntäneet, ja kodit, joita he ovat asuttaneet; ei vain metsät, saaret ja järvenselät, vaan se taivas, vapaa taivas yllämme, ilma jota hengitämme, kielemme, sivistyksemme, rikas ja tuhatmuotoinen suomalainen hengenelämämme. Toivon, että hetken keskustelettekin siitä, mitä itsenäisyys teille merkitsee, keitä ovat sotaveteraanit, -invalidit ja lotat, millaisia itsenäisyyspäivän perinteitä teidän perheessänne on. Ylen Elävässä arkistossa on paljon itsenäisyyspäivään liittyvää materiaalia. Perheen pienimmille sopii esim. Heinähatun ja Vilttitossun Linnan juhlat ja vanhemmille katsaus Itsenäisyyspäivään sodan varjoissa. (www.yle.fi  Elävä arkisto, Oma elämä, Juhlapäiviä, Itsenäisyyspäivä)
Vinkki 7
Perinteiseen suomalaiseen jouluun kuuluu Jouluevankeliumi. Monet perheet hiljentyvät sen ääreen jouluaattona kotona tai jouluaamuna jumalanpalveluksessa. Liitän tähän kirjeeseen mukaan pari erilaista Jouluevankeliumia. Jouluisen sanoman lisäksi ne tuovat välähdyksen Suomen rikkaasta kielimaailmasta, sillä toinen teksteistä on vuodelta 1642 ja toinen savon murteella.

 

JOULUEVANKELIUMI
LUUKKAAN (2:1-20) MUKAAN
VUODEN 1642 BIBLIASTA

Niinä päiwinä käwi käsky Keisarilda Augustukselta, että caicki mailma piti werollisexi laskettaman.
Ja tämä weron lakemus oli ensimmäinen, joca tapahtui silloin cosca Kyrenius oli Maanherra Syrias.
Ja cukin meni Caupungihins andaman idziäns arwatta.
Nijn myös Joseph Galileast, Nazaretin Caupungist ylösmeni Judean, Dawidin Caupungijn, joca kudzutan Betlehem: Sillä hän oli Dawidin huonest ja sugust, andaman idzens arwatta,
Marian hänen kihlatun emändäns cansa, joka rascas oli.
Nijn tapahtui heidän siellä ollesans, että synnyttämisen päiwät tulit täytetyxi.
Ja hän synnytti Pojan hänen esicoisens, ja capaloidzi hänen, ja pani seimeen, ettei heille ollut sia majas.
Ja paimenet walwoit sijnä paickakunnas pellolla heidän laumans, ja wartioidzit yöllä heidän carjans.
Ja cadzo, HERran Engeli seisoi heidän tykönäns, ja HERran kirckaus walais heitä, että he suurest peljästyit.
Ja Engeli sanoi heille: älkät peljätkö: sillä cadzo, minä ilmoitan teille suuren ilon, joca tulewa on caikelle Canssalle:
Teille on tänäpän syndynyt Wapahtaja, HERra Christus Dawidin Caupungis.
Ja tämä on teille merkixi: te löydätte lapsen capaloituna seimes.
Ja Engelin cansa oli suuri tawalisen sotawäen joucko, jotca kijtit Jumalata ja sanoit:
Cunnia olcon Jumalalle corkiudes, ja maasa rauha, ja ihmisille hywä tahto.
Ja tapahtui, että Engelit menit heidän tyköns Taiwasen, nijn paimenet puhuit keskenäns: käykämme Betlehemiin, ja cadzoman sitä cuin tapahtunut on, jonga HERra meille ilmoitti.
Ja he tulit kijruhtain, ja löysit Marian, ja Josephin, nijn myös lapse, joca macais seimes.
Cossa etämän nähnet olit, julistit he sen samoman, cuin heille tästä lapsesta sanottu oli.
Ja caicki jotca sen kuulit, ihmettelit nijtä puheitä cuin helle Paimenilda sanottu oli.
Mutta Maria kätki caicki nämät sanat, tutkistellen hänen sydämenäns.
Ja paimenet palaisit, ylistäin ja cunnioittain Jumalata, caikista cuin he cuulleet ja nähnet olit, nijncuin heille sanottu oli.

 

JOULUEVANKELIUMI SAVON KIELELLÄ
Kääntänyt Unto Eskelinen

Annapaha ollakkaa, niin siihe aekaa anto keisraj Aakustus semmosen ukkaasin, että koko mualima on pantava verolle.
Tämä olj sillonj ensmäenen kerta ja se sattu Kuiriniuksen toemiissa Syyrijan piätoplokkaana.
Kaekki lähtivättii ihan sillä töen verokirjaan täntättäviks itekuhhii ommaan kaapuntiisa.
Niimpähän lähti Joosehvikkii Kalilejasta Nasaretin kaapunnista ja mänj ilimottaatummaan veroherroelle Juuteaan, Tuavetin kaapuntiin Peetlehemmii, se ku olh niät sen Tuavetin sukukieppiä.
Reissun piälle se lähti yhessä morsijamensa Marijan kansa, jokolh jo pieniin päe.
Marijan synnyttämise aeka tulhlii heijjän siellä ollessa,
Ja niimpä hiän tehhä pyöräätti peja, esikoesesa, kiäräsj hänet kapaloo ja panj elukkae aperuuhee, kokapa kievarjtalo olh jo tikaten täännä.
Sillä seovulla olh paemenia vahtimassa yöllä katraetaa.
Siinä silimäänkuvvaemassa heijjä eissään seiso Herran enkelj, ja Heran kirkkaas levittiin loestamaa iha ympäriisä. No sehän panj paemenet pelekeemää,
Mutta enkeljpä raohottelj heitä;” Elekee tok veikkoset pelätä tyhjee! Minähä ilimotan teille oekestaa ilosanoman, ison ilon kaekelle kansalle.
Tänäpäevänä on teille tuolla Tuavetin kaapunnissa syntynnä Vapahtaja, jokon Ristus, Herra.
Ja tämmose osviita annan nyt teille: työ löyvättä lapsen kapaloetuna aperuuhessa makkoomassa.”
Siinä samassa olh enkeli ympärillä emä joukko taevaallista sotaväkkee, joka ylisti Jumaloo sanomalla:
”Jumalan on kunnija korkeoksissa, muan piällä raoha immeisillä, joehen kansa hiän ei vihhoo pie.”
Ja kun enkelin olivat palastanneet takasi taevaaseesa, paemet piättivät kekenää:” Nyt piätäpahkoo Peetlehemmii! Sielläpä nähhää, mittee toennii on tapahtunna ja mittee Herra tuassa äskö ilimotti.”
Niin hyö lähtivättii kiireen vilikkoo ja löytivät Marijan ja Joosehvin ja lapsen, joka aperuuhessa muata köllötti.
Tätä katellessaa hyö nyt kertasivat, mittee heille tästä poejasta olj jo puhuttu.
Kaekki olivat paementen tarinoeta kuullessaa ihan ällistyksissää.
Mutta Marija panj nämä kuulopuhheett tapahtunneesta tamalikkoon mieleesä ja vatvo niitä sitte iteksee aejan kansa.
Paemet palasivat takasi työmualleen kiitellen ja ylistellen Jumaloo nyt siitä, mittee olivat suanna kuulla ja nähhä. Kaekki olh ihan rikulleen niin kun heille olj iliminierattu.

 

Vinkki 8
Ajakaapa jokin ilta pois Atlantan valoista ja ihailkaa ja keskustelkaa tähtitaivaasta. Jos aika ei siihen riitä, niin käykää osoitteessa www.iki.fi/mellon/ ja löydätte sieltä Herrasen kuvat. Pohjoisen tähtitaivaan kuvioista löydätte tietoa Ursan sivuilta (www.ursa.fi) ja tarinoita osoitteesta www.ursa.fi/ursa/planetaario/tarinat.pdf.

Vinkki 9
Palatkaamme vielä hetkeksi talvisiin tunnelmiin. Tässä teille lumeen ja talveen liittyviä sanoja maisteltavaksi. Onko joukossa jokin sinulle vieras ilmaisu? Tiedätkö vielä jonkin muun oikein makoisan lumi-/talvisanan?

Lumi, lumihiutale, lumisade, lumilyhty, lumiukko, lumilinna, lumiveistos, lumikinos, lumipenkka, lumikola, kolata, lumiaura, aurata, lumimyrsky, lumituisku

Loska,  räntä, jalkarätti, kinos, kinostua, hankiainen, hankikanto
Pyry, pyryttää, kaamos, paukkupakkanen, viima
Revontulet
Jää, jääpuikko, jäälyhty, jäätyä, jäätävä,
Sulaa, pälvi

Vinkki 10
Helmikuun alku on Runebergin päivän ja torttujen aikaa. Viettäkääpä viikonloppuna kiva leipomishetki ja tehdää Runebergin torttuja, mikäli ette ole niitä vielä leiponeet. Internetissä on ohjeita pilvin pimein, mutta alla on yksi, takuuvarmasti hyvä resepti. Leipoessa on luonnollista vertailla amerikkalaisia ja "suomalaisia" tilavuuden ja massan mittoja. Ohje on niin grammoina, unsseina, deseinä kuin kuppeinakin.
Vänrikki Stoolin tarinat voitte käydä lukemassa vaikkapa osoitteesta fi.wikisource.org/wiki/Vänrikki_Stoolin_tarinat.

 

Runebergin tortut (10-12 kpl)
Taikina
200 g voita ( 7 oz)
½  dl sokeria (40 g tai 3 rkl)
1 dl fariinisokeria (70 g tai vajaa ½ kuppia)
2 munaa
50 g mantelirouhetta (vajaa 2 oz)
3 dl vehnäjauhoja (200 g tai 1 ¼ kuppia)
1 dl keksimuruja (esim. Honey Maid Grahams) (vajaa ½ kuppia)
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa (mieluummin rouhetta kuin jauhetta)

Pinnalle
Vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
½ rkl vettä tai sitruunamehua

Vaahdota voi ja sokerit. Lisää munat yksitellen. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan.  Jaa taikina 10-12 muffinssivuokaan (halkaisija n. 6 cm). Paista 400 F asteessa, kunnes tortut ovat kauniin vaalean ruskeita ( 12-15 min). Jäähdytä tortut.
Sekoita tomusokeriin vesi pieni tilkka kerrallaan. Laita jokaisen tortun päälle nokare vadelmahilloa ja pursota ympärille tomusokerikuorrutus nauha.
Halutessasi voit kostuttaa tortut ennen koristelua.  Kiehauta 1 dl vettä, 1 dl arrakkipunssia ja 2 rkl sokeria. Sivele seoksella tortut kauttaaltaan. Laita tortut muovipussiin ja anna vetäytyä seuraavaan päivään.

 

Vinkki 11
Tulevan Kalevalan päivän kunniaksi keksikääpä koko perhe yhdessä runo Kalevala-mitalla, samaan tapaan mitä lauloimme Suomi-koulun itsenäisyyspäiväjuhlassa. Runon aihe on vapaa.
Kalavala-mitassahan jokaisessa säkeessä on kahdeksan tavua. Säkeen sanat alkavat, jos vain suinkin mahdollista, samalla kirjaimella/samoilla kirjaimilla. Kaksi perättäistä säettä kertovat saman asian mutta eri sanoin.

Mallia ja inspiraatiota voitte käydä hakemassa osoitteesta fi.wikisource.org/wiki/Luokka:Kalevala, josta löydätte Kalevalan runot.